Terapie, consiliere si diagnoza

Terapie si consiliere

Art. XII.1. În obtinerea consimtamântului informat din partea clientilor, psihologii vor informa în prealabil clientul cu privire la forma de terapie utilizata, metodele folosite, riscuri, alternative, limitele confidentialitatii, implicarea unor terti, onorarii si vor da curs oricarei alte cereri de informare solicitata de client în acest sens. Daca terapeutul se afla înca în supervizare, dar poate desfasura în mod legal si profesional activitatea terapeutica pentru care se afla în supervizare, va aduce la cunostinta clientului acest lucru cât mai curând posibil.

Art. XII.3. Clientii vor beneficia de servicii de consultanta, consiliere sau terapie din partea psihologilor fara prezenta unor terti, aceasta fiind permisa numai daca exista un acord în acest sens, atât din partea clientului cât si din partea psihologului.

Încheierea terapiei

Art. XII.10. Psihologii vor încheia orice forma de terapie cu clientii lor daca exista evidente clare ca acestia nu mai au nici un beneficiu prin continuarea terapiei sau în cazul în care continuarea acesteia poate produce daune clientilor.

Art. XII.11. Psihologii vor încheia terapia daca clientul intra într-o relatie cu o persoana unde apare riscul unei relatii multiple, daca exista o agresiune din partea clientului asupra terapeutului sau daca exista o solicitare clara în acest sens din partea clientului .

Art. XII.12. Daca din motive de boala sau de indisponibilitate a psihologului terapia trebuie întrerupta pentru o perioada mai lunga de timp, atunci psihologul va cauta sa-i ofere clientului o posibilitate de continuare a terapiei cu un alt coleg psiholog care are disponibilitatea si competenta necesara continuarii terapiei si care va putea fi informat cu privire la stadiul în care se afla terapia, cu consimtamântul clientului.

Continuarea terapiei cu un alt terapeut

Art. XII.13. Psihologul care preia un client, de la un coleg care din motive justificate nu mai poate continua actul teraputic, va examina cu atentie continutul demersului, potentialul de risc, beneficiile, iar daca e nevoie poate consulta pe cei ce au fost implicati în procesul teraputic si abia apoi va decide modalitatile de continuare a terapiei.

 

Evaluare si diagnoza

Art. XIII.1. Psihologii vor oferi informatii despre caracteristicile psihologice ale indivizilor numai dupa ce au realizat o evaluare adecvata, care sa sustina stiintific si metodologic afirmatiile si concluziile lor, indiferent daca e vorba de recomandari, rapoarte sau evaluari, precizând limitele afirmatiilor, concluziilor si recomandarilor lor.

Art. XIII.7. Psihologii nu vor promova/ încuraja folosirea tehnicilor de evaluare psihologica de catre persoane necalificate si neautorizate, decât în cadrul unei formari în care exista o supervizare adecvata.

 

Pentru forma completa a acestor principii dati click aici .

This entry was posted in Codul deontologic and tagged , , , by stiipsihologie. Bookmark the permalink.

About stiipsihologie

Campania de informare Ştii psihologie? s-a născut din ideea a trei studenţi la comunicare şi relaţii publice din Cluj-Napoca. Aceasta reprezintă lucrarea de seminar a cursului de comunicare publică. Proiectul se va desfăşura în perioada 20 mai – 7 iunie 2011 la nivelul municipiului Cluj-Napoca. Scopul proiectului În faza documentării, discutând atât cu psihologii, cât şi cu persoane din grupul ţintă, am identificat percepţii şi idei preconcepute despre profesia de psiholog şi rolul acestuia în societate. Există foarte multe preconcepţii legate de această profesie, iar printre cele mai des întâlnite se numără confuzia psihologului cu medicul psihiatru, credinţa că doar bolnavii psihic au nevoie de psiholog, că acesta prescrie tratament medicamentos sau că citeşte gândurile. Drept urmare, ne propunem să promovăm psihologia ştiinţifică şi să dărâmăm miturile legate de acest domeniu. În acest sens, am ales să ne adresăm cu precădere tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 24 de ani din Cluj-Napoca. Credem că aceştia, la rândul lor, au puterea de a transmite mai departe informaţii corecte şi utile şi persoanelor din afara acestei categorii de vârstă.

Leave a comment